Jdi na obsah Jdi na menu
 


PODĚBRADSKÉ MASO

vepřová plec, sůl, olej, cibule, mrkev, petržel, rajčata, mléko, smetana 12%, mouka hladká
Vložka : mrkev, květák, hrášek

Omyté maso nakrájíme po vláknech na kousky, osolíme, dáme na zeleninový základ, opečeme a přidáme nakrájená rajčata. Zalijeme vodou a dusíme doměkka.Měkké maso vyjmeme, šťávu zalijeme vodou, zahustíme moukou rozmíchanou v mléce a smetaně. Omáčku 1/2 hodiny povaříme, propasírujeme a vložíme do ní zvlášť udušenou nakrájenou mrkev a květák i s vývarem a sterilovaným hráškem.

Vhodná příloha : knedlík

..................................................................................................................................

POMAZÁNKA Z TVAROHU

tvaroh, máslo, cibule, mletá paprika, česnek, sůl 

Máslo utřeme s tvarohem, přidáme mletou papriku, nadrobno nakrájenou cibuli, sůl a rozetřený česnek. Můžeme zředit trochou mléka.

.................................................................................................................................

ŠUNKOVÁ PĚNA

100 g šunky, 50 g másla, 50 g tvarohu, 1 rajče 

Šunku a rajče nakrájíme na kousky a rozmixujeme dohladka. Máslo utřeme s tvarohem do pěny a přidáme rozmixovanou šunku s rajčetem Pro dospělé osolíme a opepříme.

.................................................................................................................................

POMAZÁNKA ZE SARDINEK

sardinky, máslo, cibule, hořčice, citrónová šťáva, sůl 

Sardinky rozetřeme s máslem, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, trochu hořčice, citrónovou šťávu a mírně osolíme. Můžeme přidat pár kapek tabasca.

.................................................................................................................................

POMAZÁNKA TUTTI-FRUTTI

250 g měkkého salámu, 200 g sterilované zeleniny, 50 g sladkokyselých okurek, 50 g cibule, 2 vejce natvrdo, 100 g majolky, sůl, pepř, worchester 

Na masovém strojku semeleme společně salám, sterilovanou zeleninu bez nálevu, okurky, cibuli a vejce natvrdo. Umletou směs promícháme s majolkou, solí, pepřem a několika kapkami worchestru. pomazánku mažeme na chleba a zdobíme plátkem rajčete.

..................................................................................................................................

POMAZÁNKA Z NIVY

150 g nivy, 1 krémový sýr, 100 g másla, smetana ke šlehání, petrželka, sůl 

 Máslo třeme a přidáváme krémový sýr a jemně strouhanou nivu. Podle potřeby zředíme šlehačkou a opatrně přisolíme. Dobře promícháme a přidáme jemně sekanou petrželku.

.................................................................................................................................

POMAZÁNKA Z TUŇÁKA

150g tuňáka v oleji,150g tvrdého sýra,150g husté nebo krémové smetany.

Tuňáka v oleji drobně nasekáme nebo rozmixujeme,přidáme nastrouhaný sýr,hustou krémovou smetanu a vše promícháme.

.................................................................................................................................

KAROTKOVÁ POMAZÁNKA

25 dkg pomazánkové máslo  15 dkg karotky  10 dkg oloupaných jablek  5 dkg cibule 3 dkg křenu  citrónová šťáva,sůl.

Do pomazánkového másla nastrouháme čerstvou karotku.jablka,křen,přidáme jemně nakrájenou cibuli,citrónovou šťávu,sůl a vše promícháme. 

..................................................................................................................................

 LETNÍ ZELENINOVÁ POMAZÁNKA

50g rostlinného tuku,200g sýra Lučina nebo jemného tvarohu,100g čerstvých paprik,100g rajčat,50g cibule,1 lžíce sekané pažitky,sůl,pepř.

Rostlinný tuk vyšleháme se sýrem nebo tvarohem,přidáme drobně nakrájené čerstvé papriky,spařená oloupaná rajčata na kostičky,jemně nakrájenou cibuli,sekanou pažitku,sůl,pepř a vše promícháme.

...................................................................................................................................

POMAZÁNKA Z TRESČÍCH JATER A LUČINY

50g másla,100g sýra Lučina,100g tresčích jater,30g cibule,40g sterilovaných okurek,sůl,worcester,petrželka.

Změklé máslo vyšleháme s lučinou,přidáme rozsekaná tresčí játra i s olejem,jemně nakrájenou cibuli,drobně pokrájené okurky,sůl,worcester a sekanou petrželku.Vše společně našleháme.

...................................................................................................................................

POMAZÁNKA Z HERMELÍNU

20 dkg Hermelínu,10 dkg husté zakysané smetany,7,5 dkg cibule,trochu mleté papriky,špetka pepře a soli.

Hermelín nastrouháme,přidáme zakysanou smetanu,krájenou cibuli,mletou papriku,pepř a sůl a vše společně promícháme.

....................................................................................................................................

MASOVÁ POMAZÁNKA

vařené nebo pečené maso (kuře, krůta, hovězí, vepřové), cibule, majolka, česnek, hořčice, kečup, sůl 

Maso umeleme na masovém strojku. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, rozetřený česnek a sůl. Majolky, hořčice a kečupu přidáme jen tolik, aby pomazánka držela pohromadě.

...................................................................................................................................

DĚTSKÁ PIZZA

Ingredience:
1 balíček těsta (v prášku) na pizzu nebo domácí těsto:300 g hladké mouky
1,5 dl vlažné vody,2 PL oleje,špetka soli,15 g droždí,kostka cukru,
 sladký kečup,šunka,tvrdý sýr,paprika,rajčata,petrželka,pažitka,oregano

Příprava:
Domácí těsto na pizzu připravíme takto:
Mouku dáme do mísy, uděláme důlek, do kterého dáme část vlažné vody, droždí a kostku cukru. Droždí necháme vzejít, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto zpracujeme, vyválíme, přeneseme na plech nebo na kulatou formu, kterou předem vymažeme tukem. jednotlivé pizzy zdobíme podle vlastní fantazie (domeček, lodička, kytičky apod.).

Tip:
Zkuste dětem připravit minipizzy na lívanečníku. každou ozdobte jinak. Jednohubky jsou jako stvořené na dětskou oslavu.

.............................................................................................................................

MAKOVÝ KOLÁČ S JABLKY A VANILKOVÝM KRÉMEM

Ingredience :

polohrubá mouka,mletý mák, prášek do perníku, cukr krupice, jablka, vejce, olej, mléko, vanilkový puding,

Příprava :

 Jablka rozpůlíme a vykrojíme jádřince a nastrouháme je na hrubší nudličky.

Těsto: smícháme mletý mák, prosátou mouku, prášek do perníku, rozšleháme vejce s cukrem, přilijeme mléko a vše smícháme s nastrouhanými jablky.Těsto pečeme v horké troubě asi 15-20 minut.

Krém: Obvyklým způsobem uvaříme tekutý vanilkový puding.

Na talíř dáme porci koláče a z části přelijeme pudingem a ozdobíme plátkem jablka

...............................................................................................................................

SMAŽENÉ RYBÍ FILÉ V ČESNEKOVÉM TĚSTÍČKU

Ingredience :

rybí filé,celozrná mouka,vejce,hladká mouka,mléko,česnek,olej,rybí koření,sůl 

Příprava :

Z mléka,hladké mouky,česneku a soli vyšleháme spolu s vejcem jemné těstíčko.Plátky filé osolíme,okořeníme rybím kořením.Obalíme je v celozrné mouce,namáčíme v česnekovém těstíčku a vkládáme do horkého tuku.Smažíme z obou stran.podáváme ozdobené kečupem,s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

............................................................................................................................... 

HORKÁ ČOKOLÁDA

Ingredience :

sladká smetana kávová 12%,mléko,kakaový prášek,jemná hořká čokoláda,cukr krupice

Příprava :

V nádobě zahříváme smetanu,do vlažné smetany přidáme cukr,čokoládu,kakao a šleháme až se vytvoří bohatá pěna.Pak dolijeme mlékem a zahřejeme,nejlépe ve vodní lázni.Podáváme jako vydatný nápoj k snídani spolu s jemnými druhy pečiva.

...............................................................................................................................

ŽEMLOVKA S TVAROHEM,MRKVÍ A OŘÍŠKY

Ingredience :

veka nebo vánočka,mléko,vejce,máslo,měkký tvaroh,mrkev,hrušky,lískové oříšky,cukr krupice,vanilkový cukr,mletá skořice,pomerančová a citrónová kůra

Příprava :

Plech k pečení dobře vymažeme máslem a vysypeme strouhanými oříšky.Nakrájíme vánočku na plátky asi půl centimetrů silné.Smícháme mléko,žloutky,tvaroh,strouhanou kůru z pomeranče a citrónu a vanilkový cukr.Vánočky ve směsi namočíme a skládáme do vymazaného plechu.Zasypeme je strouhanými,oloupanými hruškami smíchanými s jemně strouhanou mrkví s cukrem a skořicí,popř.se zbývajícími oříšky.Poklademe další vrstvu namočené vánočky a tak jich můžeme vytvořit několik..Horní vrstvu jemně postříkáme mlékem nebo přikryjeme přiléhající poklicí.Hned vložíme do horké trouby a pečeme do růžova.Před dokončením pomažeme žemlovku sněhem z bílků a krátce dopečeme.

................................................................................................................................

RAJSKÁ OMÁČKA

Ingredience :

tuk, hladká mouka, sůl, rajčatový protlak, cukr, ocet, citron, zakysaná smetana

Příprava :

Mouku osmažíme na rozehřátém tuku, osolíme, zalijeme vlažnou vodou nebo vývarem z masa, povaříme, přidáme rajčatový protlak, dobře rozšleháme a znovu povaříme. Před dohotovením přidáme smetanu, hotovou omáčku osladíme a okyselíme. Pokud jsme použili vývar z masa, podáváme s hovězím masem a houskovým knedlíkem i brambory. Rajská omáčka je výtečná i s těstovinami nebo šišky z mletého masa.

...............................................................................................................................

KOPROVÁ OMÁČKA

Ingredience :
tuk, hladká mouka, mléko, sůl, cukr, ocet, najemno nasekaný kopr, vejce

Příprava :
Do rozehřátého tuku přidáme mouku, krátce osmahneme, osolíme, zalijeme vlažným mlékem, rozšleháme a povaříme. Pokud je omáčka hustá, ředíme ji během varu vlažnou vodou nebo vývarem z masa. Vznikne bešamel. Přidáme cukr, trochu octa a těsně před podáním omytý (pokud je čerstvý) kopr. Koprovou omáčku podáváme s vajíčkem, nebo plátkem hovězího masa a houskovým knedlíkem ale i s bramborem.

................................................................................................................................

SLADKÉ KOBLÍŽKY

Ingredience :
3 vejce, cukr, 1 šálek slazeného mléka, ½ lžičky soli, máslo (rozehřáté), prášek do pečiva, muškátový oříšek, nastrouhaná citrónová kůra, mouka

Příprava :
Rozšlehaná vejce smícháme s cukrem. Přidáme mléko, sůl, máslo,…. Prášek do pečiva a dobře promícháme. Dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem a citrónovou kůrou. Přidáme mouku a uhněteme v těsto. Vytvoříme asi 1,3 cm vysoké řezy s otvorem uvnitř. Necháme odpočinout asi 10 minut a potom smažíme na horkém tuku (dostatečné množství, minimálně 1 cm v pánvi).

Nakonec posypeme moučkovým cukrem, podle fantazie namočíme do čokoládové polevy nebo potřeme šlehačkou.

...................................................................................................................................

JOGURTOVÁ BUCHTA

Ingredience :

1 velký kelímek jogurtu, 1 velký kelímek polohrubé mouky
1/2 velkého kelímku moučkového cukru,1 prášek do pečiva
špetka soli,1 vejce,4 ml oleje, ovoce
drobenka - 2 skořicové cukry, máslo, hrubá mouka

Příprava :

1. Vše smícháme.
2. Moučník poklademe ovocem, posypeme drobenkou.
3.

Pečeme při 180 stupních 35 - 40 min.

..............................................................................................................................